Välj språk

Välj Språk i listan för att få hela sidan översatt till ditt språk.

Skatteverket
Läs mer om skatteavdrag för ROT-avdrag på Skatteverkets hemsida.
Rotavdrag för företag och kunder
Förteckning över tjänster
Företagare
Företagare
Konsumentverket KO
Ladda hem standardavtal från konsumentverket.
Hantverkarformuläret 09 Allmäna bestämmelser vid rep & ombyggnad
Entreprenadkontrakt ABS 09 vid ny eller tillbyggnad
Ändringar och tilläggsarbeten ABS 09
Allmänna bestämmelser Entreprenad kontrakt ABS 09


Din uppvärmning

Din uppvärmning

Du kan göra mycket för att minska behovet av värme i ditt hus. Du kan isolera huset bättre eller värma upp det på ett nytt sätt. Vilket uppvärmningssystem som är bäst för just ditt hus beror på flera olika saker. Hur är huset byggt? När är det byggt? Är huset renoverat eller i dåligt skick? Var i landet bor du? Hur mycket värme behöver du?

Värmeförluster i ett hus (genomsnittliga siffror): ventilation 15 procent, tak 15 procent, fönster och dörrar 35 procent, golv och källare 15 procent och väggar 20 procent.

Här ser du var värmen försvinner ut ur huset. Med bättre isolering kan du hålla kvar mer värme i ditt hus. Bild: Bo Reinerdahl

Här till vänster kan du läsa om olika system för uppvärmning av hus. Alla system har fördelar och nackdelar. Vill du veta ännu mer? Då kan du läsa någon av våra publikationer som du hittar till höger.

Råd och hjälp

Behöver du goda råd? I varje kommun finns det energi- och klimatrådgivare. Energi- och klimatrådgivningen är opartisk, objektiv och kostnadsfri!

Energikalkyl

Med vår energikalkyl kan du bland annat räkna ut hur lång tid det tar innan en värmepump lönar sig och hur mycket du kan spara på att tilläggsisolera ditt hus.

Håll kvar värmen

Huset behöver ett bra klimatskal, det vill säga väggar, tak, golv och fönster, för att värmen ska stanna kvar längre i huset.

Genomsnittliga siffror
Vi har tagit fram ett exempelhus, baserat på ett svenskt genomsnittshus som vi använder oss av i texten på följande sidor. I faktarutan här nedan kan du se vilka förutsättningar genomsnittshuset har.

Det svenska genomsnittshuset 2009

Boyta: 149 kvadratmeter
Total energianvändning: 23 980 kilowattimmar per år
Hushållsel: 6 000 kilowattimmar per år
Varmvatten: 4 500 kilowattimmar per år
Uppvärmning: 13 480 kilowattimmar per år


Uppgifter om hushållsel är hämtat från Energimyndighetens studie 2011, övriga uppgifter från SCB.

Observera att det svenska genomsnittshuset är just ett genomsnitt av alla svenska småhus. Det finns hus med betydligt lägre energiförbrukning och hus med betydligt högre. Mängden varmvatten och hushållsel varierar beroende på vilka installationer som är gjorda, men de senaste studierna visar att variationerna framför allt beror på vilka som bor i huset och vilka vanor de boende har.

 

Länktips: Energieffektivisering, luftvärmepumpar, pellets, solenergi och värmepumpar.

 




Senaste offerter

Använd offertsvar!

  • Enkelt och gratis
  • Mycket stort kontaktnät av proffs
  • För privatpersoner, företag eller myndigheter

Givande samarbete

Offertsvar.se samarbetar dels med Bosidan.se, Rotavdrag.se och Hushållstjänster.se, dels med en mängd hantverkare, tjänsteutövare och andra experter. Oavsett vilken tjänst du behöver kan du genom Offertsvar snabbt få kontakt med rätt företag, utan egen kostnad.

 

Annons